Motivele deportării lui Novak Djokovic, explicate de judecători: „Ar putea stimula sentimentul antivaccinare și ar fi încurajat mitinguri ce ar fi dus la răspândirea virusului în comunitate”

Motivele deportării lui Novak Djokovic, explicate de judecători: „Ar putea stimula sentimentul antivaccinare și ar fi încurajat mitinguri ce ar fi dus la răspândirea virusului în comunitate”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/01/2022, 13:04
Actualizat: 20/01/2022, 13:44

Curtea Federală a dezvăluit motivele pentru care a respins contestația lui Novak Djokovic în cazul deciziei guvernului australian de a-i anula viza.

Printr-o opinie unanimă, judecătorii James Allsop, Anthony Besanko și David O’Callaghan au stabilit că decizia ministrului imigrației Alex Hawke de a anula viza lui Djokovic „nu este irațională sau ilogică”, iar grupurile anti-vacciniste – susținătoare ale sportivului – ar putea declanșa proteste, prin care s-ar încuraja transmiterea virusului în comunitate, scrie abc.net.au.

Judecătorii au spus că nu au luat în considerare temeinicia deciziei ministrului și au examinat doar legalitatea măsurii.

Novak Djokovic a fost deportat din Australia duminică seara, după ce plenul Tribunalului Federal a fost de acord în unanimitate să respingă cererea sportivului de a rămâne în țară și de a juca, luni, la Australian Open.

„O vedetă reprezentativă a tenisului mondial poate influența oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar mai ales pe tineri și pe cei influențabili să-l imite”, a spus tribunalul.

„Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoaşterea comportamentului uman dintr-o familiarizare modestă cu experienţa umană. Chiar dacă domnul Djokovici nu câştiga Australian Open, capacitatea prezenţei lui în Australia jucând tenis, de a-i încuraja pe cei care ar emula sau vor să fie ca el, este o bază raţională pentru ideea că el ar putea stimula sentimentul antivaccinare„, scriu magistrații australieni motivare.

Instanța a subliniat argumentul central al echipei de avocați a lui Djokovic.

„Argumentul central al domnului Djokovic a fost că ministrului îi lipsește vreo dovadă că prezența sa ar putea „încuraja sentimentul anti-vaccinare”, a spus instanța în motivele publicate.

„Cu toate acestea, s-a putut deduce că publicul a perceput că domnul Djokovic nu era în favoarea vaccinărilor. Se știa sau cel puțin se percepea de către public că a ales să nu fie vaccinat. Nu a fost nimic irațional ca ministrul să fie îngrijorat de faptul că sprijinul afirmat al unor grupuri anti-vaccinare pentru poziția domnului Djokovic cu privire la vaccinare ar putea încuraja mitinguri și proteste care ar putea duce la creșterea transmiterii comunitare”.

Cronologia cazului Novak Djokovic

  • Pe 18 noiembrie, lui Djokovic i se acordă o viză de activitate temporară (subclasa 408). Vizele de activitate temporară le permit oamenilor să lucreze în Australia pe termen scurt, iar subclasa 408 se referă la activitățile sportive.
  • Pe 29 noiembrie, ministrul federal al Sănătății, Greg Hunt, i-a scris directorului executiv al Tennis Australia, Craig Tiley, spunând că jucătorii care doresc să intre în Australia fără carantină trebuie să fie complet vaccinați și nu pot considera o infecție anterioară drept motiv pentru scutire.
  • Pe 16 decembrie, Djokovic efectuează atât teste PCR, cât și un test rapid antigen, potrivit unui comunicat publicat de reprezentanții sportivului.
  • Pe 17 decembrie, Djokovic participă la evenimente neavând încă rezultat pozitiv la testul COVID.
  • Pe 18 decembrie, Djokovic participă la un interviu media, în ciuda faptului că a primit un rezultat pozitiv la testul PCR.
  • Pe 30 decembrie, Djokovic primește o scrisoare de la directorul medical al Tennis Australia, în care afirmă că i s-a acordat o „exceptare medicală de la vaccinarea COVID” pe motiv că s-a a avut recent boala.
  • Pe 1 ianuarie, Djokovic primește o confirmare online automată prin intermediul site-ului web/aplicației Australian Travel Declaration că a îndeplinit cerințele pentru o „sosire fără carantină în Australia”.
  • Cu puțin înainte de miezul nopții de 5 ianuarie, Djokovic ajunge la Melbourne cu un zbor din Dubai și este reținut la aeroport.
  • La primele ore ale zilei de 6 ianuarie, Djokovic este intervievat de oficialii Forțelor de Frontieră înainte ca viza să-i fie anulată și este transferat la un hotel de detenție pentru imigranți din Melbourne.
  • Mai târziu în acea zi, avocații săi depun o contestație împotriva anulării vizei sale. Se emite o ordonanță pentru a-i permite lui Djokovic să rămână în țară până pe 10 ianuarie. În aceeași zi este programată o audiere la Tribunalul Federal.
  • Pe 10 ianuarie, instanța constată că viza lui Djokovic a fost anulată în mod nejustificat, subliniind lipsa de timp acordat jucătorului pentru a contesta decizia și dispune eliberarea acestuia din detenție. După eliberare, starul tenisului își declară public intenția de a rămâne în țară și de a concura la Australian Open.
  • Pe 13 ianuarie are loc tragerea la sorți la Australian Open și un meci între Djokovic și compatriotul Miomir Kecmanovic este programat în primul tur al turneului.
  • Pe 14 ianuarie, ministrul imigrării, Alex Hawke, anulează viza lui Djokovic din „motive de sănătate și ordine”.
  • Mai târziu în acea zi, avocații lui Djokovic depun o cerere la Tribunalul Federal pentru a revizui anularea.
  • Pe 15 ianuarie, Curtea Federală confirmă că va analiza cererea lui Djokovic, iar tenismenul este dus înapoi în hotelul pentru imigranți.
  • Pe 16 ianuarie, Curtea Federală respinge cererea lui Djokovic. El este deportat în aceeași seară.
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×